Príčinou môže byť alergia na rôzne druhy potravín alebo potravinové intolerancie. Tie sú medzi ľuďmi pomerne časté. Alergiu na cesnak, jablká, orechy, citrusy, mlieko, lepok či nejakú ďalšiu potravinu má skoro každý z nás. Orechy alebo citrusy môžeme zo stravy ľahko vyradiť, horšie to je s intoleranciou na lepok alebo laktózu.

 

Vylúčiť z našej stravy pečivo alebo mliečne produkty je značne obmedzujúce. Našťastie, aj pre tieto potravinové intolerancie už existuje riešenie.

 

Trávenie lepku náš organizmus nadbytočne zaťažuje

Označenie lepok je odvodené od slova “lepiť”, a to je podľa odborníkov práve to, čo lepok v našich črevách vykonáva.  Doslovne črevá zalepí a tie potom nie sú schopné dostatočne tráviť všetky živiny. Prichádzajú zažívacie ťažkosti. Lepok je hojne zastúpený vo všetkých typoch pšenice, ryže, jačmeňa aj ovsa, stretneme sa s ním hlavne v pečive. Pre celiatikov je jedinou terapiou bezlepková diéta. Tá má zmysel aj pre ľudí, ktorí môžu mať len čiastkové príznaky intolerancie na lepok.  Vo všeobecnosti si potom pochvaľujú, že im ustúpili tráviace ťažkosti a cítia viac energie. Veľmi obľúbená je medzi športovcami a jej zástancom je aj tenista Djokovič.

Aktuálne sa však ukazuje, že takáto diéta nie je vždy nevyhnutne potrebná!

 

Ako fungujú enzýmy?

V posledných rokoch sa uskutočnilo niekoľko vedeckých štúdií1, 2, 3, 4 o pôsobení enzýmov na rozklad lepku na menšie, neškodné a ľahšie stráviteľné fragmenty. Výsledky týchto štúdií sú veľmi nádejné. Ukazuje sa, že využitie prírodných enzýmov uľahčuje cielené a vysoko účinné rozloženie molekúl lepku. Práve na základe výsledkov týchto štúdií vzniklo aj zloženie doplnku stravy LepokFit. Odporúča sa užívať 1 tabletu bezprostredne pred jedlom obsahujúcim lepok.  Odstránia sa tak nepríjemné príznaky spojené s jeho intoleranciou, ako sú obťažujúce nadúvanie, zlé trávenie alebo dlhodobý nedostatok energie.

 

Ako predísť tráviacim ťažkostiam pri konzumácii produktov obsahujúcich lepok?

Pre lepšie trávenie lepku odporúčame nový výživový doplnok LepokFit, ktorý je vyvinutý priamo pre osoby s intoleranciou na lepok. Mechanizmus účinku je celkom jednoduchý. LepokFit obsahuje enzýmy, ktoré dokážu štiepiť lepok na jednotlivé oligopeptidy a aminokyseliny. Tie sú potom pre človeka ďaleko lepšie stráviteľné.

Účinnosť enzýmov bola vedecky potvrdená!

Výživový doplnok LepokFit 30 tbl žiadajte vo svojej PLUS lekárni.

 

Intolerancia laktózy je celosvetový problém

Problémy s trávením mliečnych produktov majú ľudia na celom svete. Odhaduje sa, že je to cez 60 %. V prípade Slovenskej republiky sa tráviace problémy súvisiace s laktózovou intoleranciou objavujú u cca 20 % populácie. Nepríjemnými prejavmi laktózovej intolerancie sú predovšetkým nevoľnosť, plynatosť alebo bolesti hlavy či brucha. Väčšina z nás je zvyknutá raňajkovať napr. jogurt, syry alebo ďalšie mliečne produkty. Tie majú tendenciu zahlieňovať naše telo a spôsobovať nám zdravotné problémy. Preto je potrebné laktózu obsiahnutú v mlieku dobre stráviť alebo sa radšej vyhýbať mliečnym produktom, čo je však obmedzujúce. Zlé trávenie mliečneho cukru – laktózy je dané malou produkciou, či úplnou absenciou vlastného enzýmu laktáza. Všeobecne sa dá povedať, že tvorba enzýmu laktáza sa nám znižuje spolu s vekom. Čím sme starší, tým menej laktázy sa nám vytvára, a tým väčšie problémy môžeme mať pri trávení mliečnych produktov. Ako  dojčatá sme teda vybavení najlepšie na to, aby sme dokázali stráviť príjem materského mlieka. Potom túto schopnosť pomaly strácame.

 

Ako predísť tráviacim ťažkostiam pri konzumácii mliečnych produktov?

LaktoPlus je najsilnejším produktom na trhu, ktorý je určený pre osoby s intoleranciou na potraviny obsahujúce laktózu. Už jedna kapsula výživového doplnku LaktoPlus s obsahom enzýmu laktáza dokáže rozštiepiť obsah laktózy zodpovedajúci ½ litru mlieka. LaktoPlus je navyše obohatený aj o črevné baktérie bacillus subtillis, ktoré sú potrebné pre naše zdravé črevá. Stačí užívať 1 kapsulu pred jedlom obsahujúcim laktózu (mliečne produkty) a môžete zhrešiť. Vychutnajte si svoje obľúbené mliečne výrobky bez nepríjemných ťažkostí!

Výživový doplnok LaktoPlus 30 cps žiadajte vo svojej PLUS lekárni.

 

1) Hugh J. Cornell, Agnieszka Czyzewska, Finlay A. Macrae, Grazyna Rydzewska, Anna Nasierowska-Gutmejer, Arkadiusz Bednarczuk, Teodor Stelmasiak: The Effect of Enzyme Supplementation on Symptoms and Duodenal Histology in Celiac Patients, International Journal of Celiac Disease, International Journal of Celiac Disease, Vol. 4, No. 2, 2016, pp 40-47
2) Messer M, Baume PE: Oral papain in gluten intolerance. Lancet. 1976 Nov 6;2(7993):1022
3)  H. J. Cornell, F. A. Macrae, J. Melny, C. J. Pizzey, F. Cook, S. Mason, et al.: Enzyme therapy for management of coeliac disease. Scand J Gastroenterol. 2005 Nov;40(11):1304-12
4) Buddrick O, Cornell HJ, Small DM: Reduction of toxic gliadin content of wholegrain bread by the enzyme caricain. Food Chem, 2015 Mar 1;170:343-7