Pórový quiche s horčicou a mrkvou (slaný koláč)

pórový quiche s mrkvou

Pórový koláč s horčicou a mrkvou

Svieži slaný koláč (quiche) podmanivo novej chute.

 

Na prípravu potrebujete:

NA CESTO
• 250 g hladkej múky
• 125 g nakrájaného masla
• 1 vajce
• morskú soľ

NA NÁPLŇ
• 1 veľkú mrkvu, olúpanú a nastrúhanú nahrubo
• 1 veľký pór (len bielu a svetlozelenú časť, nakrájanú na kolieska)
• 2 vetvičky rozmarínu

NA OZDOBENIE
• 3 vajcia
• 6 lyžíc crème fraîche alebo 30 %-nej kyslej smotany
• 2 lyžice dijonskej horčice
• 2 lyžice hrubozrnnej horčice
• morskú soľ a čerstvo namleté čierne korenie

 

POSTUP:

1. Múku preosejte, pridajte maslo, vajce a štipku soli. Vypracujte pevné cesto a nechajte ho hodinu odležať v chladničke. Rúru predhrejte na 180 °C.

2. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý 3 mm, vyložte ním koláčovú formu s priemerom 24 cm a okraje dobre pritlačte ku stranám. Cesto na dne poprepichujte vidličkou, zakryte alobalom a navrch nasypte suché fazule pre tzv. pečenie naslepo. Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút. Potom alobal s fazuľou odstráňte a korpus nechajte vo forme vychladnúť.

3. Veľkú panvicu alebo wok postavte na silný oheň, naplňte zhruba do 5 cm vodou a vložte do nej naparovací vejárik, naň dajte mrkvu, pór a rozmarínové vetvičky. Zakryte a varte asi 10 minút, aby zelenina zmäkla. Odstráňte rozmarín a zeleninu nechajte vychladnúť.

4. V miske vyšľahajte vajcia s crème fraîche (alebo smotanou) a oboma druhmi horčice, osoľte a okoreňte. Zmiešajte so zeleninou. Náplň nalejte do korpusu a pečte asi 30 minút, až mierne zhnedne a stuhne. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 5 minút stáť. Môžete ho ozdobiť rozmarínom.

Späť na zoznam