Tekvicová polievka
Príprava 15 minút • varenie 30 minút • pre 3-4 osoby • veľmi jednoduché
Potrebujeme:
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 500 g očistenej tekvice hokkaido alebo muškátovej, nakrájanej na kocky (hokkaido sa nemusí lúpať, ostatné tekvice áno)
- 600 ml vývaru (hydinového, hovädzieho alebo zeleninového)
- 2 strúčiky cesnaku, rozotrené
- 150 ml smotany na šľahanie (33%)
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- kyslá smotana na podávanie (nemusí byť)
- tekvicový olej na pokvapkanie
- tekvicové semienka na posypanie
POSTUP:
1. V hrnci opečte na masle cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, opečte ju zo všetkých strán, zalejte vývarom, prikryte a uvarte domäkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Potom pridajte cesnak a smotanu na šľahanie, prehrejte, podľa chuti dosoľte, okoreňte, dochuťte muškátovým orieškom a premiešajte.
2. Polievku podávajte s trochou kyslej smotany, pokvapkanú tekvicovým olejom a posypanú nasucho opraženými semienkami.