Tekvicový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými orechmi
Príprava 30 minút + chladenie • pečenie 70 minút • pre 8 osôb • ľahké
Potrebujeme:
- 150 g medových perníkov
- 50 g pekanových alebo vlašských orechov
- 50 g masla
- 300 g tekvicového pyré (pozri niečo navyše)
- 300 g ricotty
- 125 g čerstvého smotanového syra
- 4 lyžice medu
- semienka z 1/2 vanilkového struku
- 1 lyžička perníkového korenia
- 35 g kukuričného škrobu (alebo múky)
- 3 celé vajcia
- 1-2 lyžice krupicového cukru
- 30 g pekanových alebo vlašských orechov, nasekaných nahrubo a ľahko opražených
POSTUP:
1. Rúru predhrejte na 180 °C, formu s priemerom 18-20 cm vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Perníčky a orechy nasekajte sekáčikom alebo nastrúhajte a premiešajte. Maslo rozpusťte a nalejte na zmes perníčkov a orechov. Prstami vypracujte posýpku a vtlačte ju na dno tortovej formy. Pečte 10 minút a potom nechajte mierne vychladnúť.
2. Teplotu v rúre stlmte na 120 °C a na jej dno vložte pekáč s vodou. Tekvicové pyré vyšľahajte s ricottou, smotanovým syrom, medom, vanilkou, korením a škrobom. Nakoniec po jednom zašľahajte vajcia. Pripravenú náplň nalejte na predpečený korpus a vložte do rúry. Pečte hodinu alebo až kým nie sú okraje pevné a stred stále ľahko trasľavý. Nechajte úplne vychladnúť a potom dajte cheesecake minimálne na 2 hodiny do chladničky.
3. Vychladený cheesecake rovnomerne posypte cukrom a pomocou flambovacej pištole cukor skaramelizujte. Ozdobte pripravenými orechmi.
Niečo navyše
Tekvicu ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, ľahko posypte trstinovým cukrom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C domäkka. Potom rozmixujte dohladka.