Pstruh lososovitý s plnkou a tzatziki

pstruh lososovitý s plnkou a tzatziki

Pstruh lososovitý s plnkou a tzatziki

Túžite na Štedrý deň večerať rybu, ale netrváte na tradícii? Dajte si efektný hlavný chod – pstruha podľa nášho receptu.

Príprava 30 minút • pečenie 30 minút • pre 6-8 osôb • ľahké

Potrebujeme:
• 1 pstruh lososovitý (2-2,5 kg) zbavený chrbtice alebo 2 celé filety s kožou
• maslo
• morská soľ a čerstvo namleté korenie
• 2 hrste valeriánky poľnej (poľníček)
• mesiačiky citróna na podávanie (môžu byť pečené spolu so pstruhom)

NA PLNKU
• 200 g ciabatty, nakrájanej na kocky
• 1 hrnček nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
• 1 hrnček nahrubo nasekaného kôpru
• strúhaná kôra z 1 biocitróna
• 1 strúčik cesnaku, drveného
• 100 ml smotany na šľahanie

NA TZATZIKI
• 1/2 šalátovej uhorky, nastrúhanej nahrubo aj so šupkou
• 200 g jogurtu gréckeho typu
• 1 strúčik cesnaku, drveného
• 2 lyžice nasekaného kôpru
• panenský olivový olej na pokvapkanie

POSTUP:

1. Na tzatziki osoľte nahrubo nastrúhanú uhorku a nechajte ju 30 minút odkvapkávať. Potom vytlačte tekutinu a uhorku premiešajte s ostatnými prísadami. Odložte na chladné miesto. Pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.

2. Na plnku predhrejte rúru na 140 °C. Kocky chleba rozložte na plech a za občasného obracania pečte zhruba 15 minút dozlata. Vmiešajte bylinky, citrónovú kôru, cesnak, smotanu, osoľte a okoreňte.

3. Jednu filetu položte kožou dole na pracovnú plochu. Osoľte ju a rozložte na ňu plnku. Prikryte druhou osolenou filetou kožou navrch. Po cca 10 cm rozostupoch zviažte kuchynskou niťou. Vložte do pekáča vymasteného maslom. Navrch poukladajte plátky masla podľa chuti a pečte 20 – 30 minút pri 200 °C. Podávajte s kúskami citróna, tzatziki a prípadne ľahkým listovým šalátom.

Niečo navyše
Rovnako môžete pripraviť aj inú rybu, napríklad lososa, ale podľa hrúbky mäsa budete musieť upraviť čas pečenia.

Späť na zoznam