Linecké pečivo s makom

Príprava 20 minút + odpočinutie cesta

• pečenie 8 minút (1 várka) • na cca 35 kúskov • veľmi jednoduché

Mak a citrón sú skvelí partneri, a práve preto potrebuje toto linecké pečivo, ktoré je navyše vďaka zrniečkam maku zábavne bodkované, kyslý džem. Inovácia, ktorá nás fakt dostala!

Potrebujeme:
• 175 g masla izbovej teploty
• 50 g krupicového cukru
• 40 g práškového cukru
• 1 vrecúško vanilkového cukru
• 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
• štipka soli
• 220 g hladkej múky
• 2 a 1/2 lyžice celého maku
• 150 g kyslého džemu (ríbezľového alebo pomarančového)
• práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Z masla, cukrov, citrónovej kôry, soli, múky a maku vypracujte hladké cesto (najlepšie v kuchynskom robote s nožmi). Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke do druhého dňa.

2. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na plát s hrúbkou 3 mm, vykrajujte tvary a skladajte ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Do polovice z nich vykrojte kolieska po obvode. Na vykrojenie použite napríklad slamku.

3. Pečte približne 8 minút, nechajte vychladnúť a potom zlepujte džemom (na spodok dajte vždy tvar bez vykrojenia, hore s vykrojenými kolieskami). Na záver pocukrujte.