Cvikla po burgundsky
Bezmäsité ragú, ktoré ocenia nielen milovníci červenej repy.
Potrebujeme:
• 2 lyžice olivového oleja
• 1 cibuľu, nakrájanú na mesiačiky
• 4 strúčiky cesnaku, drvené
• 8 malých cvikiel, olúpaných a nakrájaných na štvrtiny
• 4 stredné mrkvy, nakrájané priečne
• 3 vetvičky čerstvého tymianu
+ lístky na ozdobenie
• soľ a čerstvo namleté čierne korenie
• 2 lyžice paradajkového pretlaku
• 250 ml suchého červeného vína
• 500 ml zeleninového vývaru
• 3 bobkové listy
• 2 lyžice olivového oleja
• 2-3 šampiňóny portobello, nakrájané na hrubšie plátky
• 10 malých bielych šampiňónov
• 10 šalotiek
• 2 lyžičky kukuričného škrobu rozmiešaného v 2 lyžiciach vody (nemusí byť)
POSTUP:
1. Na strednom plameni rozpáľte v hrnci olej a opečte na ňom cibuľu dosklovita. Potom pridajte cesnak, opečte ho a pridajte cviklu, mrkvu a tymian. Osoľte a okoreňte a za občasného miešania opekajte ďalších 5 minút. Vmiešajte paradajkový pretlak, zalejte všetko červeným vínom a zeleninovým vývarom, pridajte bobkové listy a varte na miernom plameni 40 minút.
2. Medzitým v panvici rozpáľte olej, stlmte plameň a orestujte na ňom nakrájané aj celé šampiňóny a šalotky domäkka a dozlata; trvá to asi 10 minút. Osoľte, okoreňte a odložte bokom.
3. Po 40 minútach ochutnajte omáčku, osoľte ju a okoreňte a prípadne zahustite škrobom rozmiešaným vo vode. Do hrnca pridajte orestované šampiňóny so šalotkami a nechajte ešte asi 10 minút prevariť. Podávajte s pečivom či zemiakovou kašou.