Tuniakové špagety alla puttanesca
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného na plátky
- 1 lyžicu sušeného oregana
- 1-2 červené čili papričky, nasekaných
- 40 g menších púčikov kapary
- 50 g odkôstkovaných čiernych olív, nasekaných nahrubo 2 konzervy (po 400 g) krájaných paradajok
- 320 g tuniaka vo vlastnej šťave (cca 2 plechovky, podľa gramáže)
- šťavu a nastrúhanú kôru z 1/2 citróna
- 350 g špagiet + soľ
- 100 g baby špenátu
- nasekanú bazalku alebo vňať petržlenu hladkolistového a postrúhaný parmezán na podávanie (nemusí byť)
POSTUP:
- Vo veľkej panvici na olivovom oleji opekajte asi 1 minútu cesnak, oregano a čili papričky (nenechajte cesnak zhnednúť!). Pridajte kapary, olivy a paradajky. Varte zhruba 5 minút, potom pridajte rozdrobené mäso tuniaka, citrónovú šťavu a kôru a nechajte miernym varom prebublávať ďalších 15 minút.
- Medzitým uvarte špagety vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Len čo sú špagety al dente, ihneď ich pomocou servírovacích klieští preložte z vody rovno do panvice s omáčkou. Premiešajte, vypnite varič a vhoďte špenát, ktorý teplom sám dôjde a zavädne. Ozdobte lístkami bazalky či petržlenovej vňate a nastrúhaným parmezánom, ak chcete.