Pomaly pečené hovädzie rebrá

Pomaly pečené hovädzie rebrá

 

Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:

  • 1,5-2 kg mäsitých hovädzích rebier v celku (pozrite *Niečo navyše)
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 bobkové listy

Na marinádu:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, rozdrvených
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 1-2 čili papričky, nasekané
  • 150 ml červeného vína
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice sladkej čili omáčky
  • 2 klinčeky, rozdrvené v mažiari
  • 1-2 guľôčky nového korenia, rozdrvené v mažiari

 

POSTUP:

  1. Všetky prísady na marinádu dobre premiešajte, vložte mäso a dobre ho v marináde obaľte. Zakryte a nechajte do druhého dňa marinovať v chladničke.
  2. Najmenej hodinu pred pečením mäso vyberte a nechajte dôjsť do izbovej teploty. Rúru predhrejte na 190 °C. Rebrá aj s marinádou vložte do pekáča a pečte pol hodiny. Potom rúru stlmte na 120 °C, zakryte a pomaly pečte 4-5 hodín, kým nebude mäso dokonale mäkké a nepôjde ľahko od kostí. Počas pečenia rebrá kontrolujte, podľa potreby opatrne podlievajte a prelievajte výpekom s marinádou. Upečené rebrá vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  3. Vychladnuté rebrá opatrne rozporciujte tak, aby vám vždy zostalo mäso na kúsku kosti. Obaľte ich zo všetkých strán vo výpeku v pekáči a nechajte ešte aspoň 2 hodiny stáť pri izbovej teplote.
  4. Jednotlivé kúsky rebier potom buď ogrilujte na kontaktnom grile, alebo ich poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite marinádou a rýchlo sprudka opečte v rúre pod grilom.
  5. Marinádu s výpekom premiestnite do kastrólika a nechajte prejsť varom, ak je redšia, vyvarte ju do hustej konzistencie a potom podávajte k rebrám ako omáčku pre namáčanie.

*Niečo navyše:

V niektorých predajniach mäsa dnes ponúkajú rebrá z mladých býčkov špeciálne určené na pečenie, tie sú samozrejme vhodnejšie, ale ak mäso dobre naložíte, môžete pomaly piecť aj tie úplne obyčajné, ktoré ostatní kupujú len na polievku.

 

 

Späť na zoznam