Pomaly pečené hovädzie rebrá

 

Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:

  • 1,5-2 kg mäsitých hovädzích rebier v celku (pozrite *Niečo navyše)
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 bobkové listy

Na marinádu:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, rozdrvených
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 1-2 čili papričky, nasekané
  • 150 ml červeného vína
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice sladkej čili omáčky
  • 2 klinčeky, rozdrvené v mažiari
  • 1-2 guľôčky nového korenia, rozdrvené v mažiari

 

POSTUP:

  1. Všetky prísady na marinádu dobre premiešajte, vložte mäso a dobre ho v marináde obaľte. Zakryte a nechajte do druhého dňa marinovať v chladničke.
  2. Najmenej hodinu pred pečením mäso vyberte a nechajte dôjsť do izbovej teploty. Rúru predhrejte na 190 °C. Rebrá aj s marinádou vložte do pekáča a pečte pol hodiny. Potom rúru stlmte na 120 °C, zakryte a pomaly pečte 4-5 hodín, kým nebude mäso dokonale mäkké a nepôjde ľahko od kostí. Počas pečenia rebrá kontrolujte, podľa potreby opatrne podlievajte a prelievajte výpekom s marinádou. Upečené rebrá vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  3. Vychladnuté rebrá opatrne rozporciujte tak, aby vám vždy zostalo mäso na kúsku kosti. Obaľte ich zo všetkých strán vo výpeku v pekáči a nechajte ešte aspoň 2 hodiny stáť pri izbovej teplote.
  4. Jednotlivé kúsky rebier potom buď ogrilujte na kontaktnom grile, alebo ich poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite marinádou a rýchlo sprudka opečte v rúre pod grilom.
  5. Marinádu s výpekom premiestnite do kastrólika a nechajte prejsť varom, ak je redšia, vyvarte ju do hustej konzistencie a potom podávajte k rebrám ako omáčku pre namáčanie.

*Niečo navyše:

V niektorých predajniach mäsa dnes ponúkajú rebrá z mladých býčkov špeciálne určené na pečenie, tie sú samozrejme vhodnejšie, ale ak mäso dobre naložíte, môžete pomaly piecť aj tie úplne obyčajné, ktoré ostatní kupujú len na polievku.