Slnečnicový lecitín – poklad zo slnečnice

slnečnicový lecitín

Slnečnicový lecitín prospieva mozgu, cievam, pečeni, nechtom a vlasom.

 

Je to čisto prírodný, rastlinný doplnok ľudskej výživy, ktorý je alternatívou sójového lecitínu. Slnečnica ako plodina nie je spájaná s genetickou modifikáciou a nie je alergénom.

 

Výhodou slnečnicového lecitínu je jeho neutrálna chuť a vôňa. Lecitín patrí medzi tzv. fosfolipidy, ktoré tvoria hlavnú časť všetkých bunkových membrán, teda obal nervových, svalových a iných buniek ľudského tela. Hoci slnečnicový lecitín obsahuje spektrum prospešných fosfolipidov, jeho hlavnou účinnou látkou je fosfolipid fosfatidylcholín.

 

Výživové vplyvy užívania slnečnicového lecitínu pre organizmus:

  • Prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Homocysteín je aminokyselina, ktorú má v krvi každý človek a ktorá vzniká štiepením bielkovín. Jej vysoká hladina poškodzuje cievy, v dôsledku čoho vzniká náhla cievna príhoda, ischemická choroba srdca a zvyšuje sa riziko kôrnatenia tepien.
  • Prispieva k správnej látkovej premene lipidov, teda pomáha udržiavať cholesterol v rozpustnej forme a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach. Je dôležitou súčasťou žlče, nevyhnutnej na trávenie tukov.
  • Prispieva k udržaniu normálnej funkcie pečene. Ak v strave nie je dostatok lecitínu, dôsledkom môže byť hromadenie veľkého množstva tuku v pečeni, tzv. stukovatenie pečene.

 

Viac informácií aj na www.vemica.eu

 

 

Späť na zoznam