Je možné znížiť hladinu cholesterolu pomocou stravy?

Cholesterol je látka, ktorá sa nachádza v našej krvi a má pre organizmus dôležitý význam – podieľa sa napríklad na tvorbe niektorých hormónov či žlčových kyselín. Poznáme dva typy cholesterolu – tzv. dobrý alebo zlý. Ten dobrý pomáha organizmu zbavovať sa toho zlého, pretože jeho zvýšená hladina môže zapríčiniť viacero zdravotných problémov.

LDL cholesterol (low density lipoprotein), teda takzvaný zlý cholesterol, môže zapríčiniť zhoršenie pružnosti ciev, zníženie ich priechodnosti a napokon aj ich upchávanie. Následne sa môžu objaviť zdravotné problémy a vznik srdcovo-cievnych ochorení. Jeho hodnoty v krvi by mali byť v optimálnej hladine – tie sa líšia predovšetkým podľa veku.

Najčastejšie príčiny vysokej hladiny cholesterolu

Vysoká hladina zlého cholesterolu sa najčastejšie vyskytuje u obéznych ľudí, fajčiarov, konzumentov alkoholu, diabetikov alebo starších ľudí. Obozretné by mali byť aj osoby so sedavým zamestnaním, nedostatkom pohybu, veľkým množstvom stresu alebo nezdravým životným štýlom. Vysoký cholesterol sa neprejavuje žiadnymi príznakmi, dá sa zistiť len pomocou krvných testov. 

Ak máte problémy so zvýšenou hladinou zlého cholesterolu, môžu vám pomôcť aj niektoré potraviny a správna strava.

Ako znížiť cholesterol pomocou stravy?

Na zníženie cholesterolu a aj na udržiavanie jeho optimálnej hladiny je najdôležitejšia zmena stravovacích návykov. Existuje viacero potravín, ktoré vplývajú na znižovanie hladiny cholesterolu.

V prvom rade je potrebné prijímať zdravé tuky, resp. nenasýtené tuky – môžu byť mononenasýtené a polynenasýtené. Takéto tuky sa podieľajú na zlepšovaní hladiny cholesterolu v krvi a taktiež na znižovaní rizika srdcovo-cievnych chorôb. Nájdete ich napríklad v orechoch, avokáde, rastlinných olejoch alebo morských plodoch.

Naopak, je potrebné racionálne prijímať takzvané nasýtené tuky. Obsahujú ich napríklad mliečne výrobky, margarín, mäso, spracované potraviny a podobne. Nevhodná je aj konzumácia vyprážaných jedál, sladkých nápojov alebo jedál z rýchleho občerstvenia. Tieto tuky pri zvýšenom cholesterole nie je vhodné prijímať vo vysokom množstve, nakoľko zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a zároveň znižujú hladinu dobrého cholesterolu. Pri znižovaní cholesterolu sa vyhnite aj konzumácii alkoholu, stresu a doprajte si dostatočný spánok.

Odporúča sa aj príjem omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Hladinu cholesterolu ovplyvňuje aj hliva ustricovitá alebo pestrec mariánsky. Vhodné môže byť aj pitie bylinkových čajov určených na cholesterol, alebo potraviny ako čerstvý cesnak, jablká, paradajky, hrach, šošovica, fazuľa, mandle, arašidy, olivový olej, červený grapefruit, kvalitné červené víno, zelený čaj alebo brusnice. Výťažky z nich nájdete aj v niektorých doplnkoch na optimalizáciu hladiny cholesterolu.

Späť na zoznam